Fönster och konsten att hitta rätt färg!


Vi har satt in nya fönster i huset. Själva bytet av fönstren skedde i våras. Men under sommaren nu så påbörjade vi målningen av de nya fönstren.

Första problemet var att lösa hur ska fönstren målas. Kristian som målat fönster redan i Klockrike i början på 80-talet, hade en tanke om hur de skulle se ut.
Blåa fönsterkarmar med vita bågar - hade de i Klockrike och jag tycker att det låter fint.

Det lilla krukset blir just bara den blåa färgen. Vad är egentligen Österlenblå eller Simrishamnsblå?
Vi åkte med vårt färgprov till JHL för att köpa färg. Kristian ville helst ha linoljefärg till fönstren.
På JHL hittar vi linoljefärg från TEKNOS i Tranemo - så lite lokalpatriotiska med Sjuhäradsbygden kände vi oss då. Dock gick den inte att bryta i alla färger så vi valde en annan oljefärg att ha på karmarna som skulle bli blå.

Å så började Kristian att måla...


Visst blev det fint...men den blå färgen var allt annat än Österlen-/Simrishamnsblå. Den måste de ha brutit fel i butiken.
Tillbaka till JHL med burken i högsta hugg...Var det Simrishamnsblått ni skulle ha? Den färgen har en specialkod - den finns inte på de vanliga "färgproverna". Så det var bara att köpa en ny burk med rätt färgkod!

Å så målade Kristian vidare...


Det blir så fint.

Vår granne Peter ( han som gick barfota ihop med Kristian i trädgården och smekte husväggen en kväll) han har hela sommaren burit färg över till oss. Allt från kalkfärg till väggarna, svart färg till grunden och Simrishmansblått till dörrar och fönster.
Så här fin blev groventredörren i Peters Simrishamnsblå färg! Tack snälla Peter för alla goda råd och tips och ALL färg!




Populära inlägg