Jul i Glivarp







Då har vi firat vår första jul i Glivarp. När vi anlände till detta sydöstra hörn av Sverige så låg snön i drivor och bäddade in vårt lilla hus. Tyvärr har det smält, regnat och blåst bort och idag så ser det mer ut som vår. För att göra det ännu mer vårlikt sken solen in genom fönstren i söder en stund mitt på dagen. Shoppat på blocket har vi gjort - köpt en finservis av ett underbart Bed & Breakfast som de höll på att avveckla (för att få vara lite lediga efter 9 år). De där fina sakerna som inte passar hemma i vårt 70-tals radhus passar så bra här och vi bara njuter!

Själva julafton var en lugn dag med god mat och familjekänsla. Vi åt av vårt julbord vid tvåtiden, tittade på Kalle vid tre och sedan kom tomten! Martin som är 7 år vacklar i sin tro på tomten, men då han varit hos oss på julafton i år igen - så tvivlar han inte. Han undrar bara varför inte tomten i Skåne pratar skånska:)
Annars så har problemet varit "Hur sågar man listerna till killarnas rum?" Hur vi än tänkte vände och vred på golvlisten, taklisten och dörrfodret så blev det inte rätt - hur kan de bli fel. Om man sågar två lister 45° så borde de passa ihop. Vi har nog mycket att lära ...Hittade fina bilder från div husrenoveringar på webben där någon verkligen lagt ner sin själ i att förklara just vårt dilemma.

På nyårsafton fick vi veta av vännen Patrik - att lägg ner, det där går faktiskt inte att lösa! Tack Patrik det känns bättre att veta att du som är proffs inte heller hade fått ihop de hörnen där uppe i taket:) Både golvlist och dörrfoder kom på plats bra innan vi åkte hem!

Annars så fick Kristian till alla lister i killarnas rum nu och sängen är på plats! Det går inte fort men det går framåt :)

Då det ena alltid leder till det andra så är det nu "groventrén" som skall fixas till. Här är det isolera tak och väggar samt golv och sedan lägga in ett golv. Då entrén är klar så kommer vi att kunna "öppna upp" hela längan och vi har hela längan att bo på.
Groventrén består av putsad ytterfasad (husets gamla yttervägg), hönshusets och utedassets putsade ytterväggar samt en ny putsad yttervägg. De putsade ytorna kommer vi att behålla och de andra väggarna ska isoleras och kläs med vita panel i New England stil. Hönshuset och utedasset är bara 180 cm drygt högt så där får man sätta panel ovanför upp mot taket.

Har letat på webben efter rekommendationer om vilken panel som man lämpligast använder till väggar i New England stil - men gått bet på detta.

Annars så har vi beställt 5 nya fönster och en paraltandörr. Alla med fasta spröjs. Vi har också okejat snickarens offert på jobbet och "bokat" en vedspis på blocket. Vedspis ska ner snarast och kommer sättas in under vintern, fönster och dörrar samt byte av en ytterdörr kommer ske med start 1:a mars!

Så även om jag misströstar ibland så känns det just nu positivt! Så 2010 kan bara bli ett bra år i Brämhult/Glivarp!






Populära inlägg